Vestavěné skříně: co a jak ovlivňuje jejich cenu

Pokud plánujete zabudovat do svého interiéru vestavěnou skříň a potřebujete si před návštěvou výrobce udělat alespoň přibližnou představu o cenových relacích skříní, můžete se často setkat s nicneříkajícími odpověďmi, jako např: „Běžný metr šatní skříně může stát zhruba od cca 4 300 do 17 190 Kč v závislosti na použitých materiálech a vnitřním vybavení skříně." Bude vám tato odpověď stačit? Pravděpodobně ne, ale pokud výrobce vestavěných skříní nemá k dispozici alespoň základní materiály, není snadné nebo téměř nemožné vypočítat přesnou cenu (přestože vestavěné skříně jsou výrobně a technologicky poměrně jednoduchým kusem nábytku). Jaké nábytkové materiály tedy snižují cenu vestavěných skříní a jaké naopak cenu zvyšují? Nebo které konstrukční detaily a technologické postupy výrobu vestavěných skříní na míru zlevňují a které prodražují? A které vnitřní prvky šatní skříně jsou standardní a které nadstandardní?

Umístění vestavěné skříně v interiéru

Jedním z důležitých faktorů ovlivňujících konečnou cenu levné vestavěné skříně je samotný design, který vychází z jejího umístění v interiéru. Nejlevnějším řešením je umístění skříně do výklenku ve zdi (nebo po celé délce zdi), kde jsou dřevotřískové boky po obou stranách skříně nahrazeny stěnami (záměrně píšu pouze o levných skříních, protože dražší skříně bývají i v tomto případě vybaveny plnohodnotnými dřevotřískovými boky). V tomto případě jsou vnitřní police a vodorovné příčky skříně namontovány pomocí plastových podpěr trojúhelníkového tvaru přímo na stěnu. Za vestavěnou skříň stejných rozměrů a se stejným vnitřním vybavením zaplatíte více, pokud potřebujete skříň umístit do rohu místnosti, a proto bude stěna nahrazena pouze jednou stranou dřevotřískové desky. Nejdražší alternativou je samozřejmě situace, kdy je skříň umístěna tak, že ani jednu stranu dřevotřísky nelze nahradit cihlovou stěnou budovy (v tomto případě hovoříme o skříni umístěné „v prostoru”).

Standardní vnitřní prostor interiéru je vysoký přibližně 265 cm, a proto vestavěné skříně, které jsou namontovány na celou jeho výšku, nemají horní část. Tím se ušetří množství použitého materiálu. Ve starých bytech, kde je výška stropu často téměř 400 cm a majitel si z různých důvodů nepřeje mít skříň až ke stropu, se však musí pro konstrukci použít i horní dno (vyšší spotřeba materiálu – vyšší cena). Pokud se majitel rozhodne vybavit takovou místnost vestavěnou skříní až ke stropu, musí počítat s výraznějším navýšením ceny a také s tím, že bočnice a posuvné dveře budou výškově přemontovány (protože konstrukční dřevotřískové desky se vyrábějí v maximální výšce cca 275-281 cm a profily pro výrobu posuvných dveří skříní mají svou maximální délku). V případě vestavěných skříní v podkrovních místnostech se může cena (zejména v kolonce instalace) výrazněji zvýšit.

Vnitřní vybavení vestavěných skříní

Možná jste si všimli, že výrobci vestavěných skříní často vyhlašují akční ceny na vnitřní vybavení skříní z určitých materiálů (např. police, vodorovné příčky a svislé příčky z bílé laminované dřevotřísky), kdy slevy mohou dosahovat až několika desítek procent. Proč jsou slevy poskytovány pouze na vnitřní vybavení skříní, a ne také na posuvné dveře skříní? Bílá laminátová dřevotříska je sama o sobě levný materiál a konstrukční části vestavěných skříní jsou v podstatě jen jednoduché obdélníkové nespojované desky ohraničené levnou laminátovou hranou (tj. nízké náklady na materiál a výrobu). Z celkové ceny vestavěné skříně proto tvoří (jednodušší) vnitřní vybavení mnohem menší část než posuvné dveře, na kterých má výrobce menší marži a rád její část obětuje, aby zvýšil prodej.

Vnitřní vybavení vestavěné skříně však nejsou jen police a příčky, ale také zásuvky, výsuvné koše, závěsné tyče a mnoho dalšího speciálního vybavení. Každá taková úprava zvyšuje hodnotu šatníku. Se zvyšující se funkčností se však výrazně zvyšuje i cena skříně. Je proto důležité si přesně rozmyslet, kolik zásuvek ve skříni potřebujete, zda vám postačí obyčejná pevná věšáková tyč, nebo zda chcete pohodlnější sklopnou tyč, zda potřebujete speciální závěsné kování pro zavěšení kalhot, nebo jen klasický věšák na kalhoty zavěšený na závěsné tyči, zda chcete vnitřní osvětlení skříně... Možnosti a kombinace jsou i v tomto segmentu nábytku téměř neomezené, a proto se vám čas strávený přemýšlením o vybavení skříní časem mnohonásobně vrátí.

Levnější vestavěná skříň také nemusí mít spodní dno nebo zadní sololitová záda, u luxusnější skříně tyto díly doporučuji – cena se tak výrazně nezvýší a skříň bude působit ucelenějším dojmem. U luxusnějších skříní doporučuji nešetřit ani na dřevotřískových bočnicích, a to i v případě, že je skříň umístěna mezi dvěma stěnami. Do těchto stran lze vyvrtat otvory pro podpěry polic, v takovém případě budou police výškově nastavitelné podle potřeby.

Materiály

Samostatnou kapitolou je použití materiálů pro výrobu vestavěných skříní. Vnitřní vybavení, a to i u dražších luxusních skříní, nemusí být (a podle mého názoru by ani nemělo být) vyrobeno z drahých materiálů (dubová nebo buková dýha, ale také zebrano, makasar, wenge nebo stříkané MDF desky...). Postačí levnější laminátová dřevotříska (cena různých provedení laminátu je buď stejná, nebo se liší jen nepatrně) - taková skříň je většinu času zavřená a ušetřené peníze lze vynaložit na kvalitnější hliníkový rám a výplň posuvných dveří skříně nebo na materiál, který je vidět i při zavřených dveřích (viditelné boky, resp. boční lišty, horní lišta, na které je namontována horní lišta pro posuvné dveře skříně...). Jedinou vhodnou změnou materiálu vnitřního vybavení oproti levnější skříni je výměna levnější laminátové lemovací pásky za kvalitnější plastovou hranu ABS.

Posuvné dveře skříně

Nejlevnější posuvné šatní dveře jsou vyrobeny z ocelových profilů, obvykle jsou vyplněny laminovanou dřevotřískou o tloušťce 10 milimetrů (bohužel, ne úplně každé provedení laminátových dřevotřískových desek je k dispozici také v tloušťkách 18 milimetrů pro výrobu běžného nábytku a v tloušťkách 10 milimetrů pro výrobu mj. výplní posuvných dveří šatních skříní – to mírně snižuje možnost kombinovat vestavěné skříně s jiným nábytkem v interiéru) a jsou zasazeny do ocelových kolejnic. Dražší hliníkové profily a lišty lze také kombinovat s laminovanými dřevotřískovými deskami, ale nejluxusnější dojem vytvářejí desky ze skla, plexiskla, dýhovaných a stříkaných desek a dalších speciálních materiálů (jako desku pro posuvné šatní dveře lze použít víceméně jakýkoli velkoplošný materiál do maximální tloušťky 10 mm).

<< Další rady a návody
Stránka používá cookies. Pokračováním v prohlížení těchto stránek souhlasíte s používáním souborů cookies.

  • Vyřazení dekorů z nabídky

    2024-01-18 12:57:36

    Nová kolekce plošných materiálů EGGER bude uvedená do prodeje v blízké době. S ní souvisí vyřazení dekorů níže z aktuální nabídky:
    - Aluminium F 509 ST2
    - Bamenda šedobéžová 1115 ST12
    - Bříza mainau 1733 ST9
    - Bardolino šedé 1146 ST10
    - Dub sorano 1137 ST12
    - Dub sorano 1334 ST9
    - Fineline 1424 ST22
    - Titan 501 ST2
    - Wenge mali 3058 ST22
    - Whitewood 1122 ST22
    Tyto dekory budou dostupné pouze do vyprodání zásob, respektive v případě dostupnosti u dodavatele dekor dodáme pouze při odběru na celá plata - tedy je nutno odebrat vše, včetně zbytků a odřezků.

  • Křehké zboží

    2023-10-10 17:17:51

    Z důvodu poškození zboží, nedoporučujeme zasílat foliovaná dvířka a křehčí zásilky pomocí kurýrní služby. V tomto případě je nutno buď osobně vyzvednout na odběrném místě v Praze či Brně nebo si dojednat dopravu přímo na adresu.

Archív novinek >>